Med sa semenom koprive

Med sa semenom koprive je namenjen ljudima koji pate od malokrvnosti, tj. od anemije. Ova kombinacija je izuzetna, kada uzmemo u obzir blagotvorna dejstva oba sastojka.

U smesi se nalazi:                        

–          gvožđe

–          folna kiselina

–          vitamini – C, A, B12, E…

–          kalijum

–          kalcijum

–          fosfor…

Suština upotrebe meda sa semenom koprive jeste da potpomogne u stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca, kao i u njihovom očuvanju. Takođe, ovaj med poseduje i druga lekovita svojstva i dejstva, kao što su čišćenje krvnih sudova, jačanje imuniteta, čišćenje jetre…

U tegli od na primer, 500 gr meda, nalazi se oko 100 gr semena koprive. Teglu je potrebno čuvati na hladnom i suvom mestu, koje je zaštićeno od svetlosti i vlage. Kada je reč o vrsti meda, često se koristi livadski med, a neretko se u smesu dodaje i limun, kao i orasi, što sve zajedno daje sjajnu aromu.

Korisno je da znate da med sa semenom koprive može da pomogne i kod lečenja noćnog mokrenja kod dece, a delotvoran je i kod eliminisanja kamena u žuči, upale grla, kod malaksalosti, kao i kod nepravilnog rada štitne žlezde.

Ova odlična kombinacija meda i semena koprive poboljšava i opšte stanje organizma čoveka, a takođe treba imati na umu da može da se upotrebljava i kod prehlada i infekcija, zbog toga što poseduje antibakterijska, protivupalna i antivirusna dejstva.

Na kraju, dodaćemo samo da se med sa semenom koprive ne preporučuje u trudnoći, iz razloga što kopriva, ponekad, može da izazove neželjene kontrakcije.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *